Çeşitli televizyon kanallarında yaptığı hafıza gösterileri ile tanınan ve Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonlarından olan Melik Duyar aynı zamanda "MEMORIAD™ Dünya Hafıza, Mental Sporlar & Hızlı Okuma Olimpiyatları"nın yönetim Kurulu üyesi ve Tükiye başkanıdır.

Türk medyası tarafından “Unutmayı Unutan Adam“ olarak adlandrılmış olan Melik Duyar, aynı zamanda Türkiye'de "Hafıza ve Beyin Eğitimi"ni başlatan kişi olarak tanınmakta olup, dünyada da bu konuda öncü isimlerden birisidir.

Melik Duyar, 1980 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Aynı konuda master yaptı. Ayrıca özel öğrenci olarak Makine Mühendisliği fark derslerini de aldı.

1986 yılında, Malezya Hükümetinden aldığı bursla Kuala Lumpur INTAN Enstitüsünde "Kamu Yönetimi" konusunda eğitim gördü.

1988-1990 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri Hükümetinden aldığı Humphrey bursu ile Minnesota Üniversitesinde "Ekonomi" konusunda lisansüstü eğitim gören Duyar, ayrıca Humphrey Enstitüsünde bir yıl "Liderlik Eğitimi" aldı.

Bu yıllarda hafıza gücüyle ilgili bilimsel araştırmalara ilgi duyan Duyar, daha sonra 1994 yılında katıldığı, İngiltere Beyin Vakfı tarafından Londra'da düzenlenen Dünya Hafıza Şampiyonasında, "Fotografik Hafıza" dalında dünya şampiyonu olarak altın madalya almış ve dünyanın sayılı hafızaları arasına girmiştir. Bu şampiyonada ayrıca "iskambil kartlarının takibi" ve "karışık bilgilerin takibi" konusunda dünya üçüncüsü olarak iki tane bronz madalya kazanan Duyar, "sayıların takibi"nde de dünya dördüncüsü olmuştur. Duyar aynı yıl, İngiltere'de yayınlanan "The Book of Genius (Dehanın El Kitabı)" adlı kitapta dünyadaki en iyi hafıza gücüne sahip ilk on kişi arasında gösterilmiştir.

"The Book of Genius" adlı kitabın ilgili sayfalarını görmek için aşağıdaki ilgili görsele tıklayınız.

Melik Duyar, 1994-95 yıllarında Avrupa Topluluğu tarafından verilen Jean Monnet bursu ile İngiltere'de Exeter Üniversitesi’nde "Avrupa Topluluğu Ekonomisi" dalında bir başka master çalışmasını daha tamamlamıştır.

Guinness Dünya Rekorları 2014 baskısının “Hafıza ve Beyin” bölümlerinde Memoriad™ Dünya Hafıza Olimpiyatları’nın onayladığı Dünya Hafıza ve Mental Sporlar Rekorları ile birlikte Memoriad Mental Sporlar Başkanı olarak yer almıştır.

Guinness Dünya Rekorları 2014 baskısının ilgili sayfalarını görmek için aşağıdaki ilgili görsele tıklayınız.

Ayrıca Melik Duyar, 2015 yılında The Brand Laureate vakfı tarafından verilen “International Brand Personality Award (Uluslararası Marka Şahsiyet Ödülü)”ne layık görülen sayılı insanlardan biri olmuştur.

The Brand Laureate vakfı tarafından Melik Duyar'a verilen ödül ile ilgili film.

İskenderun Demir ve Çelik fabrikalarında Eğitim Merkezi Yöneticiliği ve Dünya Bankasının çeşitli projelerinde eğitimci olarak görev almış olan Duyar, yaklaşık 1988 yılından beri tüm çalışmalarını hafıza, zeka, zihinsel matematik, mental sporlar, hızlı öğrenme, hızlı okuma, beyin eğitimi, zihinsel potansiyeli geliştirme, inovasyon ve yaratıcı düşünme teknikleri üzerine yoğunlaştırmış olup, bu konularda araştırmalar yapmakta, yeni eserler hazırlamakta ve çeşitli eğitimler vermektedir.

Memoriad Dünya Mental Sporlar Las Vegas Olimpiyatlarında Melik Duyar’dan bir görüntü.

Duyar'ın beyni ve zihinsel potansiyeli maksimum seviyede kullanma konularında çok sayıda eserleri ve eğitim setleri vardır. Eserleri çok sayıda dile tercüme edilmiş olup, eğitimleri Malezya, Almanya, Hollanda, Çin, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Moğolistan, Kırgızistan, Azerbeycan, Kolombiya ve Singapur gibi birçok ülkede aynı lisans altında verilmektedir.

Şu anda Türkiye’de “Mental Aritmetik Derneği” ve “Hızlı Okuma Derneği” başkanı olan Melik Duyar, part-time olarak çeşitli üniversitelerde "İsimler ve Yüzler Hafızası", "Beyni Etkin Kullanma" ve "Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon" dersleri de vermektedir.

Melik Duyar 2018 Yılında Netflix Türkiye'nin "ALTERED CARBON" Reklam Filminde Rol Aldı.
Yıl 1992 Türkiye'nin Hafıza & Beyin Eğitimi Kavramlarıyla Tanıştığı Film

Melik Duyar ve Mega Hafıza isimlerini GOOGLE arama motorunda yazdığınızda ilgili tüm medya görüntülerine ve haberlere kolayca ulaşabilirsiniz.